Towarzyszenie katechizowanym w czasie pandemii - Dziewiecki, Marek (Zeszyty Formacji Katechetów, 2021)
Jeszcze kilka lat temu nikt z wychowawców nie mógł przewidzieć, że przyjdzie nam mierzyć się z pandemią i z ogromnymi stresami, do których pandemia prowadzi. Szczególnie dzieci i młodzież z dużym niepokojem przeżywają to, że ktoś bliski ciężko choruje czy umiera, że nie można chodzić do szkoły czy wyjechać na ferie albo spotkać się z rówieśnikami. Ta sytuacja stawia nowe wyzwania także katechetom. Katecheza jest obecnie miejscem, w którym Kościół może docierać także do tych dzieci i nastolatków, którzy nie chodzą do kościoła, albo jedynie rzadko uczestniczą w Eucharystii. W obliczu ograniczeń stresów i związanych z pandemią wychowankowie potrzebują tym większego zrozumienia i wsparcia w ramach katechezy. Takie wsparcie oznacza przede wszystkim pomaganie wychowankom w tym, by chronili swoją wolność, a także by wrastali w mądrości i miłości.