Proces społecznego przystosowania dziecka niepełnosprawnego w edukacji przedszkolnej - Mandalka, Gabriela (Zeszyty Formacji Katechetów, 2022)
W czasach galopującego postępu technologicznego, umiejętność przystosowania społecznego do zmieniającej się rzeczywistości jest jednym z ważnych elementów rozwoju każdego człowieka, zwłaszcza dziecka z niepełnosprawnością. Umiejętność radzenia sobie w nowym środowisku powoduje doświadczenia w poznawaniu otoczenia, a także wchodzenia w nowe relacje z rówieśnikami. Proces przystosowania nazywamy adaptacją. Ma ona kluczowe znaczenie dla umiejętności funkcjonowania w procesie włączenia dziecka do grupy integracyjnej. Prawidłowa adaptacja warunkuje optymalny rozwój dziecka zdrowego i z niepełnosprawnością w przedszkolu. Dlatego warto przyjrzeć się procesowi przystosowania, który ją warunkuje oraz sposobom wspierającym prawidłowy przebieg tego procesu. Jest to szczególnie ważne w odniesieniu do dziecka z niepełnosprawnością, które z racji obniżonego poziomu funkcjonowania ma większe problemy z procesem przystosowania społecznego.