Synodalność konstytutywnym wymiarem posługi Kościoła we współczesnym świecie - Łabendowicz, Stanisław (Zeszyty Formacji Katechetów, 2022)
Sobór Watykański II zaakcentował podmiotowy charakter Kościoła jako wspólnoty Ludu Bożego zgromadzonego przez jedność Ojca, Syna i Ducha Świętego, który jest dla świata w Chrystusie „sakramentem, czyli znakiem i narzędziem wewnętrznego zjednoczenia z Bogiem i jedności całego rodzaju ludzkiego” (zob. KK 1; 4). Odczytany na nowo Kościół, jako wspólnota Ludu Bożego, którą nieustannie podtrzymuje jednoczące działanie samego Trójjedynego Boga, jest komunią osób, która wypływa z udziału we wspólnocie Mistycznego Ciała Jezusa Chrystusa. Synodalność nakazuje wiernym, by wsłuchując się w Boga Trójjedynego, podążali razem. Tylko takie postępowanie umożliwi uczestnictwo w misyjnej działalności Kościoła, tworząc i umacniając jego komunię. Tego rodzaju działanie stanowi „konstytutywny wymiar Kościoła”. Ojciec Święty Franciszek, stwierdził, że „właśnie droga synodalności jest drogą, której Bóg oczekuje od Kościoła trzeciego tysiąclecia”.