Etyka w systemie edukacji szkolnej - Łabendowicz, Stanisław (Zeszyty Formacji Katechetów, 2022)
Szybko postępujące przemiany społeczne wymusiły na edukacji szkolnej konieczność poszukiwania nowych możliwości wychowania i kształtowania postaw młodego pokolenia. Zauważa się, że niewystarczająco realizowane są zakładane w podstawach programowych wymogi edukacyjne w tym zakresie. Proponowane przez Ministerstwo Edukacji i Nauki lekcje etyki stwarzają możliwość zdobycia przez uczniów podstawowej wiedzy i poznania wartości etycznych. Celem wprowadzenia do szkół etyki, obok zdobycia wiedzy, jest także nabycie przez uczniów kompetencji, które umożliwią im samodzielne reagowanie na złożone sytuacje oraz rozwiązywanie rożnych problemów. Wszystkie wymienione w podstawie programowej kompetencje, jak: spostrzeganie, objaśnianie i empatia, ocenianie i argumentowanie, wiarygodność i konsekwencja – z jednej strony mają na celu utrwalenie zdobytej wiedzy i umiejętności, z drugiej zaś zdobycie podstawowych etycznych zdolności na potrzeby życia indywidualnego i osobistego oraz demokratycznego społeczeństwa.