Wartości katechezy szkolnej - Danecki, Jerzy Andrzej (Zeszyty Formacji Katechetów, 2024)
Powrót religii po wielu latach do szkoły był przyjęty z mieszanymi uczuciami. Fakt ten wywołał dyskusje zarówno wśród wierzących, jak i niewierzących nad celowością̨ wprowadzania nowego przedmiotu. Nie tylko nauczyciele, ale i rodzice zastanawiali się̨, czy religia w placówce oświatowej przyniesie efekty. Dzisiaj nadal są̨ zwolennicy i przeciwnicy katechezy w szkole, nawet wśród części duchowieństwa. Atmosfera tego budynku przeszkadza uduchowieniu, a traktowanie katechezy jako jednej z wielu lekcji wręcz uniemożliwia prawdziwe przeżywanie modlitwy. Odrabianie jakiejś́ zaległej pracy, rozmowy, oczekiwanie na dzwonek, zakłócają̨ klimat lekcji religii. Dla wielu zaś nauczycieli szkolna katecheza jest bardzo ważnym uzupełnieniem i dopełnieniem procesu edukacyjnego w treści moralne i etyczne, a w szczególności o walory wychowawcze.