Wolontariat charytatywny wśród młodzieży austriackiej na przykładzie Vienna Business School - Kubiak, Piotr (Zeszyty Formacji Katechetów, 2017)
W artykule pt. „Wolontariat charytatywny wśród młodzieży austriackiej na przykładzie Vienna Business School” zarysowana została tematyka wolontariatu na przykładzie kilku instytucji społecznych, ekonomicznych jak i pedagogicznych. Wolontariat charytatywny przedstawiony został dokładniej na przykładzie projektów przeprowadzanych w Vienna Business School, inicjowanych w ramach nauki religii katolickiej. Projekty w dziedzinie charytatywno-społecznej prowadzone w ramach nauki religii wykorzystują zmodyfikowane narzędzia i metody pracy projektmanagementu, zyskując przez to na profesjonalizmie. Artykuł porusza różne płaszczyzny kształcenia, wypracowane przez niemieckich pedagogów religii, pokazując je na przykładach przeprowadzanych projektów. Cieszący się dorobkiem ponad stu sześćdziesięciu projektów Amicus Award służy od czternastu lat jako platforma spotkania się środowiska szkoły ze światem biznesu, organizacji pozarządowych i religii. Daje on przy tym okazję do fachowej prezentacji i wyróżnienia konkretnych projektów uczniowskich.