Katecheza wobec problemów egzystencjalnych dzieci i młodzieży - Krzyszewska, Joanna (Zeszyty Formacji Katechetów, 2024)
Problemy egzystencjalne można określić jako wszystkie te pytania, które na co dzień stawia sobie człowiek przeżywający ból, lęk, odrzucenie, śmierć kogoś bliskiego. Wszystko to wzbudza w nas niezrozumienie sensu życia i tego, co ściśle z nim związane. To wszystko, co budzi ten niepokój, to nic innego jak pytania egzystencjalne. Młody człowiek, szukając odpowiedzi na te pytania, nie może pozostać z nimi sam, tu bardzo ważną rolę w jego życiu może odegrać katecheza, która odpowiadając na wszystkie jego wątpliwości, ma jedno główne zadanie doprowadzić go do Boga i uświadomić mu, że to właśnie Bóg jest odpowiedzią na wszystkie pytania, to właśnie On jest sensem naszego istnienia.