Transplantacje narządów wyrazem heroicznej miłości bliźniego w nauczaniu św. Jana Pawła II - Gołąbek, Halina (Zeszyty Formacji Katechetów, 2024)
Transplantacje, inaczej zwane przeszczepami, są ratunkiem dla wielu chorych. Rozwój transplantologii umożliwia leczenie osób, które nie miałyby zbyt wielu szans na przeżycie lub byłoby ono dla nich bolesną i ograniczona egzystencją. Jednakże nie zawsze wszystko, co możliwe dla nauki jest moralnie godziwe. Debata na temat transplantologii jest wciąż żywa, choć nie zawsze komentowana przez Stolicę Apostolską. Obecnie Magisterium Kościoła dopuszcza donację organów, jeżeli odbywa się w sposób określony zasadami. Zadaniem bioetyki jest zwracanie uwagi na przestrzeganie tych reguł, a także pilnowanie, aby była zachowana równowaga między wolnością a tym, co dopuszczalne, co oznacza zdolność do bycia odpowiedzialnym w momencie wezwania moralnego.