Wolontariat doświadczeniem wiary i bezinteresownej miłości - Wojtkun, Jarosław (Zeszyty Formacji Katechetów, 2017)
Spontanicznie wyczuwamy istnienie tej strony rzeczywistości, która wymyka się kategoriom dotykalności, sprawdzalności empirycznej. Jest nią ludzka miłość, wrażliwość i szlachetność serca. Do tej strony rzeczywistości należy wiara. Wolontariat może być przeżywany jako doświadczenie wiary. Wiara uzasadnia wolontariat. Jako obdarowanie sobą, dobrem swego serca, wiara staje się wyznaniem. Poprzez wolontariat dokonuje się wymiana duchowych darów. Posługa chorym stanowi swoiste zagęszczenie wymiany darów. Świat ludzi chorych jest miejscem niemal namacalnego spotkania Jezusa Chrystusa cierpiącego. Doświadczenie świata ludzi chorych jest niezastąpioną okazją duchowego wzrostu wiary i miłości kandydatów do kapłaństwa. Dzięki temu klerycy są lepiej przygotowani do specyficznego towarzyszenia duszpasterskiego chorym, ludziom w podeszłym wieku, osobom niepełnosprawnym, osobom żyjącym na peryferiach ludzkiej egzystencji naznaczonej przez chorobę i cierpienie.