Wolni, by kochać - Dziewiecki, Marek (Zeszyty Formacji Katechetów, 2017)
Wolny może być tylko ten człowiek, który odróżnia wolność od swawoli, czyli od kierowania się spontanicznością na wzór małego dziecka. Wolność to zdolność podejmowania odpowiedzialnych decyzji w oparciu o roztropną hierarchię wartości i obiektywne normy moralne. Minimum wolności jest postępowanie zgodne z Dekalogiem, czyli z fundamentalnymi normami prawa naturalnego. Maksimum wolności to decydowanie się na miłość, czyli naśladowanie postawy Jezusa. Miłość to bowiem najbardziej dojrzały i odpowiedzialny ze wszystkich możliwych sposobów postępowania, a jednocześnie to zdolność podejmowania decyzji długofalowych, gdyż miłość to postawa nieodwołalna, niezależna od upływu czasu, egzystencjalnych okoliczności czy zmiennych stanów emocjonalnych.