Znaczenie norm kanonicznych w nauczaniu religii w szkołach a pozycja prawna Kościoła Katolickiego w Polsce - Dyda, Konrad (Zeszyty Formacji Katechetów, 2017)
Artykuł traktuje o wybranych problemach związanych z nauczaniem religii w szkołach publicznych. Autor wskazuje na zagadnienia, które polski prawodawca w przedmiotowej kwestii pozostawił do uregulowania Kościołowi Katolickiemu. Przeprowadzone analizy doprowadziły do wniosku, iż taka konstrukcja jest słuszna ze względu na konieczność zagwarantowania Kościołowi możliwości nauczania religii zgodnie ze swoją doktryną.