Katecheza jako forma komunikacji - Dziewiecki, Marek (Zeszyty Formacji Katechetów, 2020)
Wychowanie, w tym także wychowanie religijne, dokonuje się przede wszystkim poprzez świadectwo wiary i życia, jakie dorośli dają dzieciom i młodzieży. Świadectwo to także istotny wymiar katechezy. Głoszenie Chrystusa i dawania świadectwa dokonuje się jednak zawsze za pomocą określonych słów i czynów. Zadaniem katechety jest głoszenie Ewangelii i dawanie świadectwa osobistej wiary w taki sposób, by był on zrozumiały i pociągający dla katechizowanego. Warunkiem, by tak było, jest dobór odpowiedniej formy komunikowania, a także taki dobór języka i argumentów, by przekazywane treści były zrozumiałe i przekonujące dla wychowanków, a nie jedynie dla wychowawcy. Wzorem jest tu sam Jezus, który fascynował słuchaczy swoim sposobem bycia i komunikowania.