Sposoby komunikowania z ludźmi przewrotnymi - Dziewiecki, Marek (Zeszyty Formacji Katechetów, 2013)
Im bardziej księża, osoby konsekrowane, rodzice, katecheci, nauczyciele czy inni chrześcijanie demaskują przewrotność i złą wolę współczesnych faryzeuszy, tym mocniej ludzie ci atakują Kościół i podważają jego troskę o człowieka. Ta sytuacja nie zmieni się, gdyż ludziom przewrotnym zawsze będzie przeszkadzał Kościół katolicki, który uczy człowieka myśleć i kochać na wzór Chrystusa oraz żyć w wolności dzieciBożych. Kto myśli i kocha, ten nie poddaje się manipulacji cyników i dlatego staje się przedmiotem ich zajadłych ataków. Zdarza się, że ktoś z ludzi cynicznych zastanawia się nad swoim dotychczasowym postępowaniem i szczerze postanawia się zmienić. Do takich ludzi księża i świeccy powinni kierować słowa odwagi i nadziei. We wszystkich innych przypadkach pierwszym celem komunikacji jest skuteczna ochrona ludzi dobrej woli –a zwłaszcza dzieci i młodzieży –przed krzywdą ze strony tych, którzy trwają w swojej przewrotności.