Jezusowa władza odpuszczania grzechów –na przykładzie perykop: o uzdrowieniu paralityka (Mt 9,1-8 i par.) i o nawróconej grzesznicy (Łk 7,36-50) - Adamczyk, Dariusz (Zeszyty Formacji Katechetów, 2012)
W perykopach: o uzdrowieniu paralityka (Mt 9,1-8 i par.) i o nawróconej grzesznicy (Łk 7,36-50) ukazana jest Jezusowa władza odpuszczania grzechów. Jezus potwierdza tę swoją władzę przez uzdrowienie paralityka. Dokonany cud jest znakiem łatwym do empirycznego zweryfikowania. W perykopie o nawróconej grzesznicy odpuszczenie grzechów pozostaje w istotnym związku z miłością. Te dwie rzeczywistości wzajemnie od siebie współzależą. Miłość poprzedza odpuszczenie grzechów i jest motywem działania Jezusa, a jednocześnie przez ich odpuszczenie miłość zostaje niejako wzmocniona