Biblijne „szemrania i tęsknoty” Izraelitów za Egiptem na podstawie Księgi Liczb - Adamczyk, Dariusz (Zeszyty Formacji Katechetów, 2011)
W Księdze Liczb są opisane narzekania Izraelitów podczas ich wędrówki na pustyni do ziemi obiecanej. Izraelici nie chcą być prowadzeni przez Boga, nie chcą zdać się na Niego. Odrzucają cudowny pokarm wyzwolonych wybrańców Boga, a wolą pokarm „domu niewoli”. Bunt następuje w szczytowym momencie realizacji Bożej obietnicy. Szemrania i narzekania Izraelitów są świadectwem ich niewdzięczności wynikającej z ludzkiej logiki rozumowania, odziedziczonej po grzechu pierworodnym.