Tischnerowska koncepcja wolności - Prawda, Wojciech (Zeszyty Formacji Katechetów, 2019)
Celem artykułu jest przedstawieni refleksji Józefa Tischnera na temat rozumienia wolności. Ukazuje się ona w świecie jako sposób istnienia dobra, o który człowiek nieustannie musi walczyć. Ulega on bowiem niejednokrotnie iluzji fałszywej zależność , co sprawia, iż pragnie wyzbyć się odpowiedzialności, nawet kosztem własnej autonomii. Lęka się ciężaru wolności. Zatem w procesie wyzwalani nieocenioną rolę odgrywa zwrócenie się ku wartością wyższym i Bogu, który pragnie skutecznie uwalniać człowieka. Tischner podkreśla, że wolnym można być wyłącznie żyjąc w relacji z innymi. W zaproponowanej koncepcji liberalizmu chrześcijańskiego, który odróżnić należy od idei oświeceniowej, widzi fundament trwałości państwa, w którym człowiek może odnajdywać siebie w relacji i stawać się bardziej człowiekiem.