Wychowanie do miłości bliźniego - Dziewiecki, Marek (Zeszyty Formacji Katechetów, 2010)
Podstawowe biblijne przykazanie, powtarzane niezmiennie w Starym i Nowym Testamencie, to przykazanie dotyczące miłości bliźniego. Żydzi i chrześcijanie wezwani są do tego, by kochać bliźniego aż tak, jak próbują kochać samego siebie. Ponieważ nikt z ludzi nie jest doskonały i nie zawsze kocha samego siebie w dojrzały sposób, to Jezus daje w Ewangelii nowe kryterium miłości bliźniego. Kryterium tym nie jest już to, w jaki sposób dany człowiek kocha samego siebie, lecz to, w jaki sposób Jezus pierwszy nas pokochał. Bóg, który stał się człowiekiem, stał się tym samym ostateczną miarą miłości człowieka do człowieka.