Program wychowawczy szkoły – ku integralnemu wychowaniu - Maj, Adam (Zeszyty Formacji Katechetów, 2010)
Obowiązek kreowania programu wychowawczego jest szansą odrodzenia funkcji wychowawczej polskiej szkoły. Nawet nowa, „liberalna” podstawa programowa daje możliwość sformułowania optymalnego programu wychowawczego szkoły, którego celem jest integralny rozwój ucznia oraz pełnej jego realizacji. Dzisiaj, tylko od zaangażowania rodziców, a zwłaszcza nauczycieli i katechetów, od ich profesjonalizmu i aktywności, zależy jakość organizacji procesu wychowawczego szkoły i jego efektywne wdrażanie. To ogromna szansa i zarazem wielka odpowiedzialność.