Reklama w życiu dziecka - Adamczyk, Dariusz (Zeszyty Formacji Katechetów, 2010)
Odbiór treści reklamowych przez dziecko jest uzależniony od jego możliwości percepcyjnych i rozwoju emocjonalnego. Stąd wpływ reklamy na dziecko jest uwarunkowany wiekiem i poziomem jego rozwoju. W każdym jednak okresie rozwoju dziecka konieczna jest profilaktyka. Trudno ustrzec dziecko przed treściami reklamowymi, dlatego w kontaktach z reklamą dziecko nie powinno być osamotnione. Warto przygotowywać dzieci do właściwego odbioru reklam, które to działania spoczywają na rodzicach i wychowawcach.