O kreatywności w wychowaniu w kontekście lewackiej popkultury - Cogiel, Marceli (Zeszyty Formacji Katechetów, 2009)
Cechy, które powinny charakteryzować dobrego nauczyciela, są w pewnej mierze czymś wrodzonym, ale też rezultatem długiej pracy nad samodoskonaleniem i praktyki wychowawczej. Dobrym nauczycielem jest ten, który wywiera duży wpływ wychowawczy na uczniów i odnosi –na ogół –powodzenie w pracy dydaktyczno-wychowawczej. Jeżeli nauczyciel okaże prawdziwe zainteresowanie swoją pracą, rozbudzi w sobie zamiłowanie do niej i będzie świadomie dbał o własny rozwój jako człowieka i pedagoga, może osiągnąć bardzo wiele, gdyż rozwój możliwości ludzi jest w zasadzie nieograniczony. Dobry nauczyciel powinien się odznaczać intuicją i taktem pedagogicznym, na który składa się zdolność wnikliwego wyczucia i odpowiedniego ustosunkowania się do ucznia. Powinien wszystkich uczniów traktować jednakowo, wyróżniać się znajomością ludzi, darem obserwacji oraz posiadać zdolność wczuwania się. Odznaczać się optymizmem, konsekwencją, pewnością siebie, spokojem i odwagą w działaniu, zwłaszcza w sytuacjach trudnych, głęboką wiarą w siebie, we własne zdolności, w prawdziwość swoich przekonań. Wpływ wychowawcy na wychowanków zależy od: wiarygodności oferty w stosunku do sytuacji przeżywanej przez młodego człowieka, od autorytetu świadka, zdolności komunikacyjnych.