Podstawy wychowania w rodzinie - Dziewiecki, Marek (Zeszyty Formacji Katechetów, 2020)
Rodzice to pierwsi i najważniejsi wychowawcy swoich dzieci. Odpowiedzialni rodzice nie mylą miłości z akceptacją i wiedzą, że nie istnieje spontaniczna samorealizacja. Wy-chowanie wymaga wysiłku i systematyczności. Fundamentem wychowania jest okazy-wanie miłości, gdyż jedynie te dzieci, które czują się kochane, wsłuchują się w słowa rodziców i korzystają z ich rad. Dojrzali rodzice okazują sobie wzajemnie miłość i oka-zują miłość dzieciom. Główne formy okazywania miłości synom i córkom to obecność, ofiarność i czułość. Sama jednak miłość nie wystarczy. Wychowywać to nie tylko kochać, ale też stawiać wymagania. To przede wszystkim mobilizować dzieci do tego, żeby coraz mądrzej myślały, żeby solidnie pracowały i żeby coraz ofiarniej kochały. Jeśli rodzice nie osiągną tych celów, to ich dzieci będą naiwne, leniwe i egoistyczne, a takie cechy są zaprzeczeniem wychowania.